Производството на облекла и обувки също е сериозно "ударено" от COVID-19 /ВИДЕО/

By 10 Март 2021 Прочетена 1663 пъти 0

Един от най-засегнатите от коронакризата браншове в България е производството на облекла и обувки.

Това стана ясно по време на онлайн конференция за състоянието на сектора и възможностите за подпомагане на фирмите в бранша.

По официални данни, през втората половина на миналата година спадът при производстовото на облекла е около 15%, в сравнение с 2019, а близо 10 000 души са загубили работните си места.

Повече от 90% от българските производители в сферата са експортно ориентирани и разполагат с квалифицирани специалисти и модерна техника. Затруднената ситуация в индустрията в световен мащаб в последната една година изправи бизнеса в сферата пред множество предизвикателства.


Наложените в началото на 2020 година мерки и ограничения, доведоха до затваряне на цели производства, а повечето фирми не успяха да продадат вече готовата си продукция. В момента поръчките и цените към българските производители продължават да спадат, а бъдещето на целия бранш е притеснително, заявиха на онлайн форума.

Някои фирми в сектора са задържали позициите си чрез пренасочване на дейността си към създаване на различен тип продукти. От браншовата асоциация смятат, че има спешна нужда от целева подкрепа на държавата, за да може фирмите да се справят с кризата и предлагат българските производители в сектор "Текстил, облекла и кожи" да бъдат подпомогнати, като им се възлагат повече държавни поръчки.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 10 Март 2021 18:08
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net