С военен ритуал Варна отбеляза 118 години от смъртта на Капитан Петко Войвода

By 07 Февруари 2018 Прочетена 1518 пъти 0

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя варненци почетоха 118-та годишнина от кончината на Капитан Петко Войвода - български хайдути и революционер.

В церемонията участваха почетният караул от Военноморските сили, Представителния духов оркестър на флота и офицери от командването на ВМС и гарнизон Варна. На поклонението пред паметника на войводата на старите гробища присъстваха предаставители на тракийските дружества от цялата страна, граждани и гости на града.

Беше отслужена и заупокойна молитва. Панихидата беше организирана от Тракийско дружество "Капитан Петко Войвода" - Варна.

Революционерът посвещава живота си на Освобождението на тракийските земи и и обединението им с България. Спечелва прозвището си "капитан" на остров Крит заради организаторските си качества и храбростта. В края на Руско-турската освободителна война Капитан Петко Войвода гостува в Русия на генерал Скобелев по негова покана. Там генералът го представя на император Александър II, който му дава още веднъж званието "капитан" за участието във войната и го награждава с Георгиевски кръст за храброст.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net