fbpx

Увеличават драстично таксите в административното производство

By 12 Юли 2018 Прочетена 1179 пъти 0

БСП атакува в Конституционния съд увеличението на таксите в административното производство.

Според последните предвидени промени, в определени случаи нарастването можело да стигне до 900 пъти.

"Промените, които се извършват в административното правораздаване, са много. В повечето случаи те са свързани с правилната посока, тъй като той се нуждае от ускоряване, но има и такива, при които губим баланса между ускоряване и достъпа на гражданите до правосъдие. Именно такава промяна е увеличението на таксите в административното производство. Те се увеличават до 900 пъти, като критерият е различен – за юридически и физически лица. Няма обективен критерий", коментира депутатът от левицата Явор Божанков

Той смята също, че няма обективен критерий за определяне на таксите. Той даде за пример подаването на касационна жалба от юридическо лице, която вместо досегашните 25 лева, ще струва 370. За обжалване при материален интерес пък таксата ставала от 5 на 4500 лева.

"До момента таксите бяха ниски и не покриваха разходите. Това е проблем за нашето правосъдие, но в България има правни принципи, които казват, че всяка такса трябва да отговаря на един прост принцип – да покрива разхода. В таксите няма алъш-вериш, те не могат да служат за печалба. Те просто трябва да покрият обоснован по размер разход", заяви още той.

От БСП се аргументират още с ниските доходи на българите, за които по-високите такси могат да доведат до ограничение на правото им на достъп до правосъдие.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net