За какво се разбраха европейските лидери и турския президент във Варна

By 27 Март 2018 Прочетена 1257 пъти 0

Споразумението за бежанците между Европеския съюз и Турция ще бъде продължено. Това стана ясно от вчерашната среща в Евксиноград.

По договорените условия, Турция ще получи следващите траншове от общо над 4 милиарда евро.

Според министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата са поставени всички въпроси, включително вътрешнополитическите очаквания сред които и проблемът с тракийските бежанци. Той заяви още, че България е постигнала най-важната си цел – да гарантира външната граница на Европейския съюз.

"Най-важната си цел, която поставихме да си гарантираме външната си граница, като граница на Шенген е изпълнена", подчерта Борисов, който определи срещата като конструктивна.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че по темата за бежанците остават много близки партньори с Турция.

"Турция трябва да спазва демократичните стандарти. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не уронва човешките права", каза на пресконференцията Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че с Турция споделят геостратегически интереси свързани със сигурността.

"Що се отнася до борбата срещу тероризма, ние сме на страната на Турция защото ние искаме боррбата да продължи, но да бъде регулирана и да се извършва според международното право", заяви Юнкер.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази надежда, че периодът на лоши отношения с Европейския съюз е останал в миналото.

"Нашите операции с борбата с тероризма ще продължават, докато продължава да има опасност от тероризъм", допълни още президентът Реджеп Ердоган.

Днес от Пазарджик, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че нищо изключително не се е случило на тази среща, тъй като нямало конкретни резултати.

"Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани", категорична бе Нинова.

Тя заяви също, че БСП ще иска стенограма от разговорите на срещата във Варна.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net