fbpx

Завърнал се от чужбина българин дни наред не може да се справи с институциите в Шумен

By 08 Януари 2020 Прочетена 726 пъти 0

Бюрокрация бави доказването на стаж на работници от чужбина.

Примерът е от Шумен, където завърнал се в страната български гражданин дни наред не може да се справи с институциите, за да докаже стажа си като работник.

През 2011 година Данчо Йорданов заминава за Чехия. Работи на различни места, има договори и се осигурява. В края на 2019 се прибира в България и иска да узакони стажа си. Тогава започнали да го разкарват между Бюро по труда, Здравна каса и осигурителни институции.

В НОИ, след като подадох трети път тези декларации, служителката ми каза, че с тези подадени данни няма да получа нищо. Аз не съм дошъл да получавам нещо – аз съм дошъл да ми придвижите трудовия стаж. И тя – ама то тогава трябва да си изкарате УП-та.

разказва потърпевшият


И така Данчо Йорданов трябвало да събира наново документи, с които да доказва какво и кога е работил.

Един гражданин, който иска да се пенсионира, подава заявления в държавата, в която пребивава. С подаването на заявлението, той подава оригинални документи без превод, без легализация, от държавите, в които има осигуряване.

заяви Маргарита Ковачева, началник сектор "Пенсионно обслужване" в НОИ - Шумен

Признаването на трудов стаж обаче може да стане и преди достигането на годините за пенсия. А наличието на документи от местоработата не е задължително, тъй като всичко може да бъде потвърдено по електронен път.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 08 Януари 2020 18:16
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.