Бяла отбеляза 142 години от Освобождението си с тържествена заря-проверка

Гост на церемонията бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева Гост на церемонията бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева снимка: КИС 13

Тържествена заря-проверка по повод 142-та годишнина от Освобождението на град Бяла и 141 години от Освобождението на България от османско владичество се състоя вчера в Бяла.

Бяла изиграва важна роля в хода на Освободителната война и е вторият освободен град в България.

Сред официалните гости на церемонията на площад "Екзарх Йосиф Първи" бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, заместник областният управител Валентин Колев и народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков.

В началото на церемонията бяха положени венци пред Паметника на загиналите във войните герои.

По случай празника, слово произнесе кметът на Бяла Димитър Славов. Края на Руско-турската освободителна война е символ на възкресяването на българската държавност и на завръщанетъо на българия на светонвоата политическа сцена, каза в словото си шредседателят на народното събрание Цвета Караянчева.

В този тен споменаваме загиналите руски войни и български опълченци дали живота си за достойно бъдеще на идните поколения, заяви в словото си генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Церемонията за 3-ти март продължи с тържествена вечерна проверка и отдаване на почест към освободителите и създателите на българската държава от представителни блокове на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Церемонията завърши с празнична заря.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 03 Март 2019 15:44
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Банер Свилен Избори
Механа "Елит"
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН