ВИДЕО: Бяла отбелязва 130 години от обявяването си за град

By 10 Декември 2021 Прочетена 1450 пъти 0

С тържествено заседание на Общинския съвет, Бяла отбеляза 130 години от обявяването си за град.

Сесията, която телевизия КИС 13 излъчи НА ЖИВО, се пpoвeдe в новия "АРТ център" в кв. "Гара Бяла", в кинозала "Баронеса", която беше открита по случай годишнината (гледайте пълен запис ТУК!).

На тържествената сесия беше взето решение със званието почетен гражданин на Бяла да бъде удостоен патриарх Неофит за изключителен принос за развитието на общината в областта на социалния, културния и духовния живот. По време на заседанието се проведе и церемония по награждаване на 19 изявени беленчани.

На 11 декември 1891 година с решение на обикновеното Народно събрание Бяла е обявена за град. На тържествената сесия днес кметът Димитър Славов отбеляза някои от най-значимите моменти от историята на града.

РЕКЛАМА


По случай 130-годишнината от обявяването на Бяла за град, кметът Димитър Славов предложи на Общинския съвет да вземе решение за удостояване на патриарх Неофит със званието "Почетен гражданин на Бяла", което бе прието единодушно.

На сесията се проведе и церемония по награждаване на 19 изявени беленчани в различни сфери за принос в развитието и популяризирането на община Бяла.

След края на тържественото заседание, общински съветници и гости имаха възможност да разгледат и новия музей на восъчните фигури, който скоро ще бъде отворен за посетители. Там всички желаещи ще могат да се запознаят с живота и дейността на най-знаковите личности свързани с историята на Бяла – княз Александър Батенберг, Колю Фичето, Петко Славейков, революционерът Панайот Волов и баронеса Юлия Вревская.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 10 Декември 2021 18:07
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net