Историческият музей в Бяла откри изложба "105 години от участието на България в Първата световна война"

By 16 Октомври 2020 Прочетена 2609 пъти 0
Историческият музей в Бяла откри изложба "105 години от участието на България в Първата световна война" Историческият музей в Бяла откри изложба "105 години от участието на България в Първата световна война" снимка: Исторически музей Бяла

Исторически музей – Бяла има удоволствието да покани интересуващите се да посетят изложбата "105 години от участието на България в Първата световна война“ - съвместна изложба между ДА "Архиви" и Исторически музей - Бяла. Изложбата се открива от 15 октомври 2020 г. в сградата на експозиция "Освободителна война 1877-1878 г.“.

На 16 табла, чрез поредица от дигитални образи на редки фотографии от държавните архиви, е показана историята на участието на България във войната. Тематично изложбата обхваща най-важните, а също и любопитни и не много известни моменти от влизането във войната, българските военачалници, състоянието на българската армия, събитията на Западния и на Южния фронт, освобождаването на Добруджа, животът в новоосвободените земи, чуждите военнопленници, делниците и празниците на фронта, подписването на Ньойския договор, както и символите на почит към загиналите храбри герои.


Бяла, като транспортен шосеен и ЖП възел, има важно стратегическо място във военните действия при овладяването на Румъния. Тук са разположени различни български и германски поделения. Германските военни с интерес разглеждат музея, наричан тогава „ Император Александър ІІІ“ и оставят отзиви в книгата за посетители. От Беленската околия има убити при епичното сражението при Тутракан, наречено Втория Одрин, а град Бяла дава 39 жертви във войната. В чест на загиналите за освобождението на българските земи и за националното обединение през Първата световна война са посветени войнишки паметници в селата от Беленската околия, а в Бяла има изграден красив мемориален комплекс.

На 14 октомври 1915 г. Царство България обявява война на Кралство Сърбия и влиза в Първата световна война. След преговори с двете противостоящи военно-политически сили Антантата и Централните сили, българското правителство, водено от идеята за националното обединение, застава на страната на Централните сили.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 16 Октомври 2020 15:54
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net