Отново гледат делото за убийството на Алекс от Бяла /ВИДЕО/

By 21 Септември 2020 Прочетена 4169 пъти 0

Отново гледат делото за убийството на Алекс от Бяла в Апелативния съд във Велико Търново.

Случаят е от юли 2017, когато след спречкване момчето получава травма на главата и почива в болницата. Върховният касационен съд върна делото за втори път, за да се изяснят действията на пострадалия в момента на удара и да се даде законосъобразен отговор на въпроса за съставомерността и правната квалификация на деянието. 


През ноември 2018 Окръжният съд в Русе призна обвиняемия Валентин Маринов за виновен в това, че на 8 юли 2017 в Бяла умишлено е умъртвил Алекс Ангелов като деянието е извършено по хулигански подбуди, поради което го осъди на 20 години лишаване от свобода. След обжалване на присъдата Апелативният съд във Велико Търново я изменя, като преквалифицира деянието и налага на подъсдимия наказание лишаване от свобода за срок от 3 години.

След това Върховният касационен съд отменя въззивното решение и връща делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Велико Търново. Там деянието отново е преквалифицирано и подсъдимият е осъден на 4 години лишаване от свобода. Следва протест и обжалване и делото отново попада във Върховния касационен съд, който го връща за ново разглеждане от друг съдебен състав.


Роднините и близките на Алекс настояват да се потвърди 20-годишната присъда на Русенския окръжен съд. Делото е върнато в Апелативния съд, за да бъдат изяснени действията на пострадалия в момента на удара.

По време на делото трябва да се даде и законосъобразен отговор на въпроса за съставомерността и правната квалификация на деянието.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 21 Септември 2020 16:19
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net