Предстои Община Бяла да реализира още мащабни инфраструктурни проекти

By 15 Юли 2024
Предстои и стартирането на още два големи инфраструктурни проекта на обща стойност приблизително 7.5 милиона лева. Предстои и стартирането на още два големи инфраструктурни проекта на обща стойност приблизително 7.5 милиона лева. Снимка: Областна администрация Русе

Най-късно тази есен се очаква да започне изграждането на нов водопровод в село Босилковци, това стана ясно от среща на областния управител на Русе Драгомир Драганов и неговия заместник Георги Георгиев с кмета на Бяла Димитър Славов и председателя на тамошния Общински съвет Мариан Антонов.

За целта вече е подписан договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като стойността на проекта е за около 1.2 милиона лева.

По думите на Славов инвестицията е наложителна, защото настоящият водопровод е напълно амортизиран.

Сега в Босилковци се наблюдават между 85% и 90% водозагуби, което е огромно количество вода и на практика означава, че водопроводната система не работи в селото.

коментира кметът на Бяла.
РЕКЛАМА


Предстои и стартирането на още два големи инфраструктурни проекта на обща стойност приблизително 7.5 милиона лева. Става дума за цялостна рехабилитация на пътя между Стърмен и Ботров и между Ботров и Брестовица. Общата дължина на двата участъка е около 10 километра. Същевременно се предвижда и изпълнението на дейности за подобряване на енергийната ефективност на сградата на Общинската администрация в Бяла. 100% от необходимите средства за изпълнение на заложените мащабни инфраструктурни проекта са осигурени от републиканския бюджет.

По време на посещението си Драганов заедно с екип от Областната администрация и кмета Димитър Славов направиха инспекция на част от инфраструктурните проекти, по които се работи и в момента. Предстои завършване на ремонта на пътя в отсечките между Бистренци и Дряновец и Дряновец – Копривец. Освен пълна пътна рехабилитация между населените места, се работи и за подобряване и на инфраструктурата в самите села. Правят се нови тротоари, подменя се и уличната настилка. Посочените ремонтни дейности са за близо 12 милиона лева с ДДС, като финансирането е осигурено отново от държавния бюджет. За още 3.5 милиона лева ремонтират главните улици в Ботров, Стърмен и Копривец, както и участък от около 1.2 км., свързващ град Бяла с Беленската гора. Тези средства са осигурени по Програмата за развитие на селските райони.

РЕКЛАМА


Предвижда се новият Експо Център "Уста Колю Фичето" да бъде открит на 23 август заедно с реставрирания мост. За официалната церемония по откриването ще бъде поканена и Русенската филхармония. На следващата вечер – 24 август отново ще има богата културна програма. Очаква се и извършване на оглед от държавна приемателна комисия.

В края на посещението си в Бяла Драгомир Драганов и екипът му посетиха Историческия музей в града. Там те разговаряха с директора на културната институция Иво Жейнов и се ангажираха да съдействат за дигитализирането на част от архивните документи, както и да подпомогнат реализирането на повече европейски проекти в културната сфера.

За ползотворната съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност Димитър Славов беше удостоен с грамота от областния управител.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.