Реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла започва през юни? /ВИДЕО/

By 11 Май 2021 Прочетена 2370 пъти 0

В началото на юни може да започнат строителните дейности по проекта за ремонта и реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла.

Над 8 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж", с които ще бъде върнат блясъка на забележителността.

В момента има сключен договор по едната позиция от обществената поръчка, а по другата процедурата скоро ще бъде финализирана, обясни за Новините на телевизия КИС 13 кметът на Община Бяла Димитър Славов.

Така може да се очаква още в началото на следващия месец да бъде направена първа копка по проекта за ремонт и реконструкция на емблематичния за Бяла мост на Колю Фичето.


Освен финансирането по Оперативна програма "Региони в растеж", Община Бяла участва и със собствен ресурс. Още през миналата година Общинският съвет прие докладна записка, с която одобри поемането на дългосрочен дълг под формата на финансов инструмент в размер на 1,5 милиона лева, за да бъдат осигурени средства за реализацията на проекта. Идеята е сумите за връщане на дълга да не се вадят от бюджета на Общината, а да се изкарват като приходи от обекта, обясни още Славов.

Освен консервация и реставрация на моста, проектът предвижда музейна част за живота и делото на Колю Фичето, както и 3D проектиране с различни светлинни ефекти.

По проекта ще бъде изградена и допълнителна инфраструктура.

Вижте повече подробности във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 11 Май 2021 16:23
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net