МВР, МЗ и прокуратурата започват съвместни проверки на болниците в България

By 05 Декември 2017 Прочетена 1672 пъти 0

Започват проверки в системата на здравеопазването за ефективното изразходване на публични средства за лечение.

Един от приоритетите е спирането на порочните практики за източване на Здравната каса, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Ние започваме съвместно проверките и вместо да научавате поотделно от всяка болница за това, ще кажем, че тези проверки ще са за всички болници по определени процедури и правила, без чадъри за този и онзи. Целта е да намерим онова източване на Здравната каса, което намалява средствата за лечение на българските граждани.", заяви здравният министър.

Според главния прокурор Сотир Цацаров практиката "болница в болница" е един от основните канали за източване на държавните и общински болници, които изпадат в дългове. В прокуратурата разполагат с цялата документация от проверките на 195 болници. Всичките скючени договори ще бъдат проверени, каза още Цацаров.

"Смущаващото е, че част от тези частни болници- наематели имат същата дейност като държавната и тежките случаи се пренасочват към държавната, а по-леките – към частната, което генерира много пари за тях. Този модел е валиден за цялата страна", заяви главният прокурор.

Вътрешният министър Валентин Радев призова за участие в проверките на всички нива.

"През последните 4 месеца се активизирахме по този въпрос, защото даваме все повече средства за здравеопазването- резултатите са на същото ниво, а и в последно време получихме сигнали за нерегламентирано отклоняване на средства", каза на свой ред министърът на вътрешните работи.

Проверките по болниците в цялата страна трябва да приключат до две седмици.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net