Пореден инцидент във военния завод в Казанлък взе човешки живот

By 14 Март 2018 Прочетена 1277 пъти 0

Инцидент във военния завод в Казанлък "Арсенал" отне живота на един от работниците. Негов колега е със сериозни изгаряния и е настанен в болница.

Очаква се по-късно да бъде транспортиран до Клиниката по изгаряния на болницата в Пловдив.

"Към настоящия момент знаем, че загиналият е на 26 години, а пострадалият е на 46 години. Става въпрос за нарушение на технологията, при която се работи в този цех. Не е имало взрив, става въпрос за запалване", каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Инцидентът е станал малко след 10:00 часа тази сутрин в помещение на цех 130 на оръжейния завод. Отговорни за злополуката са работниците, които не е трябвало да бъдат в помещението и така са нарушили технологичната дисциплина и мерките за безопасност. Причината за инцидента е запалена бъркалка съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

"Това е помещение, където е бъркалката и където буквално се забърква някаква смес. Двамата работници са били вътре, а не е трябвало да бъдат вътре, не е трябвало да са там", заяви Радев.

Валентин Радев опроверга слуховете че в завода е имало взрив. Освен жертвата и пострадалия има нанесени материални щети.

"Съгласно технологията и мерките за безопасност двамата работници е трябвало да бъдат извън въпросното помещение. Управлението на този процес е изнесен отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив, пламва, обгаря ги. Това е особена смес, на барутна основа. Това не е взривно вещество", уточни още той.

За сега няма яснота, кой ще поеме отговорност за трагичния инцидент. Тепърва ще започнат да се извършват проверки по случая.

Това е поредния случай със загинали в военнни завод в Казанлък. В два различни инцидента през 2016 година живота си загубиха други трима души.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net