Правителството оттегли Истанбулската конвенция

By 07 Март 2018 Прочетена 1138 пъти 0

Няма да има референдум "За или против Истанбулската конвенция". Това решиха днес народните представители след обсъждането на внесения проект за решение от парламентарната група на БСП.

По време на представянето на мотивите в подкрепа на референдума лидерът на социалистите Корнелия Нинова припомни, че БСП има позиция по този международен договор още от 2013 година. Според нея спорът за Истанбулската конвенция не е спор между европейци и антиевропейци.

"От това искате да избягате. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема. От името на БСП ви информирам, че консенсус и съгласие от наша страна по тази тема няма да получите при никакви условия. Потърсете консенсус у българския народ и единствения начин това да стане е, когато го питаме чрез референдум.", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

От ГЕРБ бяха категорични, че така формулиран, предложеният въпрос за референдум е силно подвеждащ и би довел до объркване сред гласуващите.

"Ние не възразяваме на допускането, въпреки недопустимостта. Предложението е недопустимо като неотговарящо на изискванията на чл. 53 ал. 8 поради това, че по този ред могат да се подлагат на разглеждане само законопроекти и проекти за решение. Обясни председателят на правната парламентарна комисия.", каза председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Междувременно на заседание на Министерски съвет бе разгледана точка, с която да се оттегли внесеният от кабинета законопроект за ратификация на Истанбулската конвенция.

"Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ. Ние сме правителство избирано от народа не веднъж и сме длъжни да се съобразим с народа. С този акт считам, че ще приключи тази тема, за която несправедливо бяхме обвинявани.", заяви премиерът Бойко Борисов.

Така в крайна сметка парламентът отхвърли предложението за референдум по темата "Истанбулска конвенция" със 121 гласа "Против" и 23 "Въздържал се", а правителството реши да оттегли своето предложение за ратификация на спорния документ.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net