Изолират мъж в Разград заради съмнения за антракс

By 04 Октомври 2017 Прочетена 1680 пъти 0

Районната прокуратура в Разград разпореди мъж, за когото има съмнение, че е заразен с кожната форма на антракс, да бъде задължително изолиран в инфекциозно отделение.

Става дума за овцевъд от село Трапище.

Съмнения за изключително заразната болест има и за отглежданите от 45-годишния мъж овце. 10 от тях са починали, но при аутопсията на две от животните не са установени признаци за заболяването. Проби са изпратени в софийска лаборатория.

Районната прокуратура е образувала преписка по случая. Според Закона за здравето, при опасност от предаване на редица заразни болести, сред които и антракс, изолацията и лечението се извършва със заповед на ръководителя на болнично лечебно отделение по предложение на лекуващ лекар, насочил пациента за хоспитализация. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение.

Районната прокуратура в Разград е разпоредила на органите на МВР в Лозница и на Областната дирекция на полицията в Разград да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица.

45-годишният мъж е настанен в многопрофилната болница "Св. Иван Рилски" в Разград.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net