Предприемат сериозни мерки срещу разпространението на антракса в Разградско

By 06 Октомври 2017 Прочетена 1823 пъти 0

В Разградска област вземат мерки срещу разпространението на антракс по животните.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните в 11 точки се описват мерките и забраните, които предстои да се въведат на територията област Разград.

В село Трапище вече е извършена ваксинация на 600-те овце от стадото на болния мъж. Всички 1700 животни в селото също ще бъдат ваксинирани. Предстои още дезинфекция на овцефермата и вземане на проби от фуража и почвата. Труповете на осемте умрели от заболяването животни се унищожават в екарисаж.

Стопаните от региона се призовават при първи симптоми на заболяването да информират ветеринарните власти.

Наложена е забрана за придвижване на домашни животни от и към заразеното населено място. Разпоредено е още засилване на контрола върху месодобивните, месо и млеко преработвателните и предприятия в региона. Освен това не се допуска нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта.

От Българския ветеринарен съюз обявявяват, че ще изпратят предложение до Агенцията по Безопасност на Храните да бъде извършвана ежегодна ваксинация срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България, тъй като през последните години 90% от случаите на заболяването са в тази част на страната.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net