Близо 300 са катастрофите в Русенско от началото на годината

By 12 Април 2024 Прочетена 1305 пъти 0
Трима са загиналите и 110 са ранените от началото на годината в област Русе. Трима са загиналите и 110 са ранените от началото на годината в област Русе. Снимка: КИС 13

Трима са загиналите и 110 са ранените от началото на годината в област Русе при общо 283 катастрофи.

Тези данни бяха представени днес по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която бе водена от заместник областния управител Георги Георгиев.

През изминалата година за същия период броят на пътнотранспортните произшествия е почти еднакъв – 284, като ранените също са 110, а загубилите живота си са били с един повече.

Лек ръст се наблюдава при тежките произшествия, като от януари до момента те са с три повече спрямо предходната година или общо 85.

Според Георгиев осигуряването на ефективна пътна безопасност е много комплексно усилие, изискващо съчетаването на редица фактори.

Категорично на първо място това е необходимостта от повишаване пътната култура на участниците в движението, подобряването на условията за движение по пътищата в страната ни и дори преразглеждането на нормативната уредба. Благодаря на институциите, които са тук затова, че работят в синхрон и правят всичко по силите си затова да намалят броя на произшествията и оттам на жертвите и ранените. Преодоляването на черната статистика е наш общ ангажимент и съм удовлетворен от това, че виждам споделяне между всички ни на това схващане.

каза заместник областният управител.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

В рамките на заседанието беше посочено, че се провеждат и специализирани полицейски операции за контрол на водачите на електрически индивидуални превозни средства, каквито са тротинетките. От миналата седмица насам в града са съставени 13 акта.

Същевременно от началото на годината досега от Регионалната здравна инспекция са провели 26 обучителни лекции с близо 700 ученици относно пътната безопасност.

От Българския червен кръст пък са провели обучения на над 400 кандидат-водачи за оказване на първа долекарска помощ.

РЕКЛАМА

Не по-малко активно е и участието на Регионалното управление на образованието, които съдействат за провеждането на редовни извънкласни инициативи, насочени в тази сфера. Провеждат се и състезания, като на 27 април ще се проведе областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.

В ход са и редица дейности по ремонт и поддръжка на пътна мрежа на общините в региона.

По време на заседанието беше отчетено, че от Регионална дирекция "Автомобилна администрация" – Русе са наложени санкции в размер на близо 400 000 лв. В сумите влизат и санкциите в областите Търговище и Разград, но основният приход е от глобите област Русе.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 12 Април 2024 16:45
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net