Четирима бяха осъдени за трафик на мигранти по обвинение на Прокуратурата в Русе

By 08 Януари 2024 Прочетена 471 пъти 0
Четирима бяха осъдени за трафик на мигранти по обвинение на Прокуратурата в Русе Четирима бяха осъдени за трафик на мигранти по обвинение на Прокуратурата в Русе снимка: КИС 13

Ръководител и участници в организирана престъпна група за трафик на мигранти бяха осъдени по обвинение на Окръжна прокуратура – Русе.

В края на мeсец декември 2023 год. Окръжна прокуратура – Русе внесе в Окръжен съд – Русе наказателно производство, имащо за предмет на разследване дейността на организирана престъпна група състоящата се от пет лица – М.М. на 36 години, В.К. на 42 години, В.Г. на 31 години, К.Х. на 35 години и Г.Й. на 32 години.

Престъпната група е действала на територията на страната в периода от 16.12.2021 год. до 13.11.2022 год., като целта й е била превоз и извеждане от Република България на групи от нелегално пребиваващи мигранти, без разрешение на българските власти към страни от Централна и Западна Европа. За целите на престъпната група били закупени няколко автомобила, в които били изградени тайници и с тях били извършени няколко преминавания през границата на страната, като при всеки от случаите лицата, съобразно участието си, получавали предварително определена парична сума, разпределяна от Г.Й.

Разследването е осъществено от следовател при ОСлО при Окръжна прокуратура – Русе, подпомагано активно от служители на Сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОД на МВР - Русе.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

По делото безспорно е установено и доказано, че участниците в престъпното сдружение, в периода 10.02.2022 год. - 13.11.2022 год., са направили няколко опита да преведат през ГКПП "Капитан Андреево" – вход шосе, българо-румънски ГКПП "Дунав мост 2" – Видин, трасе изход и българо-румънски ГКПП "Дунав мост" – Русе, трасе изход, няколко групи чужди граждани, част от които непълнолетни, укрити в няколко автомобила. Автомобилите и мигрантите са задържани.

Ръководителят на групата Г.Й. е установил и поддържал контакти с лица, от които е получавал информация за нелегално преминали на територията на страната чужди граждани (основно от Сирия и Афганистан), които искат да бъдат превозени от различни места, намиращи се близо до южната граница на Р България или гр. София, до северната граница на Р България и изведени в Р Румъния. Той е и мотивирал останалите участници в престъпната група да се включат в тези деяния, като е осигурявал и паричните суми за финансиране на престъпна група. Подсъдимите са си разпределили дейностите, които всеки от тях следвало да извърши. Една част от тях са били ангажирани със закупуването и преработката конкретни автомобили, в които е било възможно да бъдат укрити и транспортирани хора. Друга част са управлявали тези автомобили, като са били охранявани с пилотни автомобили от останалите участници в ОПГ.

Наказателното производство е приключило като Окръжен съд – Русе е одобрил постигнатите между Окръжна прокуратура – Русе и защитата на подсъдимите споразумения, с които на:

Г.Й., за извършено от него престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 1 от НК, е наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок от една година и шест месеца, което ще бъде изтърпяно ефективно;

К.Х., за извършено от него престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 от НК, е наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок от две години, чието изтърпяване е отложено за изпитателен срок от четири години;

В.К. , за извършено от него престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 от НК и чл. 280, ал. 2, т. 1, т.3, т. 4 и т. 5 вр. чл. 18 от НК, са наложени наказания: "Лишаване от свобода" за срок от две години, чието изтърпяване е отложено за изпитателен срок от четири години и "Глоба" в размер на 5 000 лева;

М.М., за извършено от него престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 от НК и чл. 280, ал. 2, т. 1, т.3, т. 4 и т. 5 вр. чл. 18 от НК, са наложени наказания: "Лишаване от свобода" за срок от две години, чието изтърпяване е отложено за изпитателен срок от четири години и "Глоба" в размер на 5 000 лева.

По отношение на В.Г. наказателното производство продължава задочно за извършено от него престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 от НК и чл. 280, ал. 2, т. 1, т.3, т. 4 и т. 5 вр. чл. 18 от НК, тъй като същият се е укрил, още при започване на разследването. Към момента спрямо него е издадена ЕЗА, но лицето не е установено.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net