Районният съд в Русе отчита сериозен ръст на делата за домашно насилие

By 25 Февруари 2024 Прочетена 344 пъти 0
От началото на месец януари до момента са заведени 18 дела, спрямо 12 за същите месеци през 2023 година. От началото на месец януари до момента са заведени 18 дела, спрямо 12 за същите месеци през 2023 година. снимка: КИС 13

Делата за домашно насилие в Районния съд в Русе бележат ръст от над 30% спрямо същия период миналата година.

От началото на месец януари до момента са заведени 18 дела, спрямо 12 за същите месеци през 2023 година. Ръст се отбелязва и в национален мащаб.

Припомняме, че официалните данни сочат, че от 2020 година досега жертвите на домашно насилие в страната са се увеличили 4 пъти.  

Данните бяха представени на среща в Областната администрация между експерти от Клуб „Отворено общество“ – Русе, Сдружение „Център Динамика“ и журналисти.

Подобни срещи и обучения са организирани за местната и държавната власт, учениците в региона и ромската общност.

В тях са взели участие над 640 души от областта. Близо 40% от участниците са били подрастващи.  На 240 ученици от Русенско е представена информация как да разпознават случаите на домашно насилие и как да действат в такива ситуации. Повече от 166 жени от ромски произход са участвали в обученията.

В дискусиите са се включили и над 270 експерти от различни институции, полиция и социални работници.

От октомври 2022 година в Русе функционира консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от Русенска област. При случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им оказва съдействие.

През изминалата година от услугата са се възползвали над 200 души от региона. От януари 2024 г. до момента Центърът е помогнал на повече от 30 потърпевши.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net