ВИДЕО: Русе отбеляза Деня на Освобождението си с възстановка и церемония по отдаване на почит

By 20 Февруари 2024 Прочетена 628 пъти 0

С възстановка Русе отбеляза 146 години от Освобождението на града от Османско владичество.

В Пантеона на Възрожденците бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите за Свободата на България.

На 20 февруари 1878 година, ген. Тотлебен, като началник на източния отряд, пристига в Русе, за да приеме капитулацията на града. Предаването на русенската крепост е в резултат на подписаното Одринско примирие, в което е упоменато, че войските на Османската империя трябва да се изтеглят от града. Руските войски са посрещнати от Селим паша, който връчил символично ключа от русенската крепост.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Ген. Тотлебен е посрещнат и от делегация, оглавявана от епископ Климент и други духовници. В града се създава Временно общинско управление с председател русенеца Атанас Гарвалов.

Българите са били готови да живеят свободно и са го направили по достоен начин, заяви директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, който припомни за събитията от 1878 година.

Кметът на Русе Пенчо Милков призова в словото си да бъдем достойни следовници на заветите на нашите предци, които са изстрадали свободата.

В Пантеона на възрожденците бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към саможертвата на войниците и опълченците, загиналите за свободата на Русе и България.

Вижте във видеото атмосфера от празника в Русе днес.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 20 Февруари 2024 16:47
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net