Русенският университет посрещна преподаватели от Виетнам по програма Еразъм

By 24 Ноември 2023
Русенският университет посрещна преподаватели от Виетнам по програма Еразъм Русенският университет посрещна преподаватели от Виетнам по програма Еразъм снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Русенският университет посрещна преподаватели и студенти от Виетнам по програма Еразъм+.

Университетът, с който преди седем години е подписано двустранно споразумение, е Нонг Лам в град Хо Ши Мин.

На посещение за пет дни във висшето учебно заведение пристигнаха Хуи Бих НГУЕН, който е професор в област Аграрно инженерство, Нам Куен НГУЕН - преподавател в област Възобновяеми енергийни източници и Дий Лам ФАМ – преподавател в област Аграрно инженерство. Придружава ги и Тан Дуонг ДО, служител и член на международен отдел, който ще е на обучение за обмяна на опит във връзка с организиране на мобилности по Еразъм +.

Четиримата гостуващи се срещнаха с ректора акад. Христо Белоев, заместник-ректора по Учебната работа проф. д-р Пламен Кангалов и заместник-ректора по Интернационализация и комуникационна политика и университетски Еразъм+ координатор доц. д-р Десислава Атанасова.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Заедно обсъдиха възможностите за надграждане на сътрудничеството между двата университета чрез разработването на съвместни проекти, участие в научни конференции, съвместни публикации в реферирани списания, обмен на преподаватели и студенти, както и обучение на докторанти.

Именно във връзка с докторантурите предстои да се подготви план за двама от виетнамските преподаватели, които ще бъдат зачислени като докторанти в Русенски университет. Ще се уточнят темите, като докторантурите ще са в задочна форма и с двама ръководители от Русенския университет и от виетнамския Нонг Лам. Очаква се в края на януари двамата докторанти официално да бъдат зачислени.

За обучение в русенската Алма Матер пристигнаха и двама студенти от Хо Ши Мин – Ми Буи Ти Йен, който е в специалност "Аграрни науки" и Тоан Нгуен Тай – в „Информатика“. Те ще останат тук за период от 4 месеца.

Посещението на преподаватели и студенти от Виетнам се реализира по проект по програма Еразъм+, покана 2022, за мобилности със страни извън Европейския съюз.

По този договор Русенският университет провежда мобилности с 12 държави, сред които Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Азербайджан, Грузия, Молдова, Йордания, Русия, Виетнам, Китай и Киргистан. За последните две академични години от 2022 до 2024 на посещение в Русенския университет бяха 18 преподаватели и 22-ма студенти, а през новата академична година се очакват 23-ма преподаватели и 9 студенти.

Програмата на гостите включва академични срещи с преподаватели от катедра "Земеделска техника", а също и разходка и разглеждане на забележителностите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Петък, 24 Ноември 2023 14:07