Русенският университет посрещна преподаватели от Виетнам по програма Еразъм

By 24 Ноември 2023 Прочетена 322 пъти 0
Русенският университет посрещна преподаватели от Виетнам по програма Еразъм Русенският университет посрещна преподаватели от Виетнам по програма Еразъм снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Русенският университет посрещна преподаватели и студенти от Виетнам по програма Еразъм+.

Университетът, с който преди седем години е подписано двустранно споразумение, е Нонг Лам в град Хо Ши Мин.

На посещение за пет дни във висшето учебно заведение пристигнаха Хуи Бих НГУЕН, който е професор в област Аграрно инженерство, Нам Куен НГУЕН - преподавател в област Възобновяеми енергийни източници и Дий Лам ФАМ – преподавател в област Аграрно инженерство. Придружава ги и Тан Дуонг ДО, служител и член на международен отдел, който ще е на обучение за обмяна на опит във връзка с организиране на мобилности по Еразъм +.

Четиримата гостуващи се срещнаха с ректора акад. Христо Белоев, заместник-ректора по Учебната работа проф. д-р Пламен Кангалов и заместник-ректора по Интернационализация и комуникационна политика и университетски Еразъм+ координатор доц. д-р Десислава Атанасова.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Заедно обсъдиха възможностите за надграждане на сътрудничеството между двата университета чрез разработването на съвместни проекти, участие в научни конференции, съвместни публикации в реферирани списания, обмен на преподаватели и студенти, както и обучение на докторанти.

Именно във връзка с докторантурите предстои да се подготви план за двама от виетнамските преподаватели, които ще бъдат зачислени като докторанти в Русенски университет. Ще се уточнят темите, като докторантурите ще са в задочна форма и с двама ръководители от Русенския университет и от виетнамския Нонг Лам. Очаква се в края на януари двамата докторанти официално да бъдат зачислени.

За обучение в русенската Алма Матер пристигнаха и двама студенти от Хо Ши Мин – Ми Буи Ти Йен, който е в специалност "Аграрни науки" и Тоан Нгуен Тай – в „Информатика“. Те ще останат тук за период от 4 месеца.

Посещението на преподаватели и студенти от Виетнам се реализира по проект по програма Еразъм+, покана 2022, за мобилности със страни извън Европейския съюз.

По този договор Русенският университет провежда мобилности с 12 държави, сред които Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Азербайджан, Грузия, Молдова, Йордания, Русия, Виетнам, Китай и Киргистан. За последните две академични години от 2022 до 2024 на посещение в Русенския университет бяха 18 преподаватели и 22-ма студенти, а през новата академична година се очакват 23-ма преподаватели и 9 студенти.

Програмата на гостите включва академични срещи с преподаватели от катедра "Земеделска техника", а също и разходка и разглеждане на забележителностите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 24 Ноември 2023 14:07
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net