В Русенския университет представиха книгата "История на рода Рефетови"

By 14 Септември 2023 Прочетена 396 пъти 0

В заседателната зала на Ректората на Русенски университет "Ангел Кънчев" се състоя представяне на книгата "История на рода Рефетови".

Автор на книгата е д-р Веселина Антонова, а преводач Вяра Попова.

Двуезичното издание (на български и английски език) по увлекателен начин пресъздава спомените на Самуил Рефетов за живота в родния град и приятелствата, устояли на времето и пространството.

Проф. Рефетов присъства на събитието в Русенския университет заедно със съпругата, дъщерите си и много семейни приятели. В залата, освен представители на академичния колегиум на университета, бяха членове на медицинската общност в града. Срещата протече в топла и сърдечна атмосфера.

Представянето бе открито от Ректора на Русенския университет академик Христо Белоев, който поздрави всички присъстващи от свое име и от името на академичната общност. Той подчерта, че за не го е чест и удоволствие, да открие събитието, а препълнената зала доказва изключителния интерес към него.

Водещ на представянето беше заместник-ректорът по Зам.-ректор по интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова. Тя представи проф. Рефетов, като Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Авторът на книгата - д-р Веселина Антонова - разказа за запознанството си с проф. Рефетов и създаването на книгата.

Проф. Рефетов благодари за труда на д-р Веселина Антонова и каза, че благодарение на нейните изследвания, е научил за историята на рода дори неща, които не е знаел.

Веселин Петров - приятел от детството на проф. Рефетов изказа своите комплименти към труда д-р Антонова и разказа с топлота за обичта на своя приятел към БългарияРусе и Русенския университет.

Проф. Петър Иванов от Българската академия на науките и изкуствата говори кратко за научните приноси на проф. Рефетов, номинацията му за Нобелова награда и подчерта, че всичко това го прави един от най-известните в света учени с русенски корени. От Академичния съвет на БАНИ на проф. Рефетов бе връчен поздравителен адрес и медал "Петър Берон".

Преводачът на "История на рода Рефетови" - Вяра Попова изказа своето изключително удоволствие от участието си в проекта. Тя акцентира върху факта, че в книгата много умело са преплетени фактите от историята на рода с тези от историята на града. По този начин книгата носи още повече интересна и ценна информация на своите читатели.

Професор Петкова от Университета в Кънектикът, каза че въпреки бялата си коса, професор Рефетов е още функционален член на Университета в Чикаго и под негово ръководство работят множество аспиранти и научни работници. Неговата научна дейност продължава, той е изключително ценен и уважаван.

Русенската медицинска общност бе изпратила свой представител на събитието, който изказа благодарност на проф. Рефетов за научните му постижения, благодарение на които днес се извършва ранният скриниг за проблеми с щитовидната жлеза при новородените.

Съпругата на проф. Рефетов разказа за завръщането му към българските корени и обичта към България, която той предава на своите деца.

С емоционално изказване в срещата се включи и дъщерята на проф. Рефетов - Солвейг. Тя каза, че книгата е скъпоценна за нея, нейните братя и сестри, както и за децата им, защото представлява връзка с тяхното минало и благодари на автора и преводача.

Проф. Самуил Рефетов е Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет от 2019 година по предложение на Факултета по обществено здраве и здравни грижи.

Проф. Рефетов е световноизвестен учен с български корени, роден в Русе. Книгата разказва за фамилната история на рода Рефетови и атмосферата в Русе от създаването на еврейската общност тук в края на ХVІІІ в. до 40-те г. на ХХ в., когато геополитическите събития след края на Втората световна война принуждават семейство Рефетови, както и стотици други еврейски семейства, да напуснат родината.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net