В русенското село Басарбово отбелязаха Бабинден

By 20 Януари 2018 Прочетена 1661 пъти 0
Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време Областна администрация - Русе

В русенското село Басарбово отбелязаха днес Бабинден.

Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време.

През това време пък преоблечени жени като полицаи, спираха автомобили, шофирани от мъже и искаха пари, както повелява традицията. Честването продължи в пенсионерския клуб на Басарбово с празнична програма, в която участие взеха индивидуални изпълнители и състави от Русе.

Събитието уважиха областният управител на Русе Галин Григоров, председателят на Общинския съвет чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев, народни представители и общински съветници.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев отправи слово към присъстващите:

"Приемете приветствието ми за усилията на всички вас – настоящи и бъдещи майки, баби, които давате началото на новото поколение в село Басарбово и във всички населени места на Община Русе! Раждането и възпитанието на дете и неговото отглеждане е една от най – важните задачи в живота. Затова, на този ден осъзнаваме още по - силно смисъла и ценността на децата за запазване и развитие на обществото ни."

Областният управител на Русе също поздрави всички с празника, като подчерта, че съхраняването и предаването на типичните български традиции е в основата на формирането националното самосъзнание на бъдещите поколения.

"Това е един от начините всеки от нас да се докосне до бита, присъщ за българина през определен исторически период", заяви още Григоров.

Областният управител поднесе кърпа, сапун и букет на акушерката Надка Узунова, която дълги години изражда децата от селото.

Празникът бе организиран от кметството на Басарбово и Народно читалище "Св. Димитър Басарбовски – 1902".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net