Министърът на културата се срещна с представители на културните институции в Търговище

By 19 Януари 2024 Прочетена 577 пъти 0
Обсъдени бяха възможностите за държавно финансиране на общинските творчески състави Обсъдени бяха възможностите за държавно финансиране на общинските творчески състави снимка: Община Русе

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров бе домакин на среща между министъра на културата Кръстю Кръстев и ръководители на културни институции от общината.

В срещата участваха и експерти от министерството и местната администрация.

Необходимостта от създаването на механизми за държавно финансиране на общинските културни институции изтъкнаха д-р Росица Бояджиева и Любчо Василев, които са ръководители съответно на общинските Духов оркестър "Васил Абрашев" и Ансамбъл "Мизия". Тъй като съставите не са самостоятелни структури, те са възпрепятствани да кандидатстват по различни програми. Общината, от своя страна, също няма право да иска финансиране за тях.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Кметът д-р Димитров изтъкна важността държавните средствата да могат да се използват за повишаване на възнагражденията на работещите в тези институции, а не само за развитие на дейност, каквито са плановете към момента. "Ако Министерството на културата няма законово основание, на което да превежда парите, нека се лобира пред финансовото министерство, защото това е пътят да мотивираме ангажираните в съставите да работят по-активно и да представят по-качествен културен продукт", каза д-р Димитров.

Министър Кръстев разясни, че в момента се разработва методика за целта, като се обмислят вариантите как точно да става финансирането и увери, че допълнително средства за общинските състави ще има.

Поставен бе и въпросът за необходимостта от въвеждането на механизми за контрол върху дейността и отчетността на читалищата. Към момента на местните администрации са възложени редица задължения по отношение на разпределянето на държавните субсидии към читалищата. В същото време не са предвидени достатъчно контролни функции и не може да се извършват проверки за това изпълняват ли се заложените дейности и културни мероприятия, за които се дават средства.

На срещата бяха обсъдени още възможностите за обновяване на материалните бази на институциите, финансирането по различни програми и други.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net