Започва организиран отстрел на лиците, тормозещи търговищки села

By 22 Юни 2017
Снимката е илюстративна Снимката е илюстративна

Предстои организиран отстрел на вреден дивеч в някои села от община Търговище.

На 1 юли акцията ще се проведе в землищата на селата Пайдушко, Божурка, Братово и Цветница.

Както вече съобщихме в тези населени места има нашествие на лисици, които нанасят и щети по стопанствата.

Решението за мерките е взето на работно съвещание на Държавното горско стопанство, кметовете на населените места, представители на Сдружението на ловците и полицията в Търговище.

В отстрела ще вземат участие ловци от района, които ще бъдат контролирани на компетентните институции, съобщи директорът на горското стопанство Васил Василев.

Акцията включва серия от дейности. Кметовете на селата ще създадат организация за лова с предупреждение на населението, прибиране на кучета и други домашни животни в дворовете, за да бъдат избегнати ицнциденти.

"Проблемите на всеки човек и всяко населено място са еднакво важни за нас като управление на общината. Не подминаваме никой сигнал и търсим решение със съдействието на всички институции и техните представители. Не делим хората в града и селата и се опитваме да помогнем всячески", бе категоричен кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, който и благодари за своевременната реакция на институциите.

Община Търговище предстои да свика заседание на епизоотичната комисия, каквото е и предложението на Областната дирекция по безопасност на храните, за да се предприемат адекватни мерки за здравеопазването на домашните животни в населените места.

Междувременно стана ясно, че сигнали за проблемис лисици постъпват и от селата Преселец и Драгановец.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.