577 декара нови гори ще бъдат залесени в района на Омуртаг

By 19 Април 2021 Прочетена 1686 пъти 0
577 декара нови гори ще бъдат залесени в района на Омуртаг 577 декара нови гори ще бъдат залесени в района на Омуртаг снимка: СИДП

577 декара с нови гори ще се появят на територията на Държавно горско стопанство - Омуртаг през тази година, като по-голямата част от тях ще бъдат на мястото на иглолистните култури, които бяха унищожени от корояди през 2019 година.

В момента, на площ от 73 декара, в стопанството се извършва залесяване с фиданки от видовете черен бор, цер, зимен дъб и липа. Повече от 30 000 дръвчета ще бъдат използвани за създаването на новата гора, като ръководството на териториалното поделение е закупило черен бор в контейнери от Горна Оряховица, липа от Търговище, дъб и цер от разсадника във Върбица.


Залесяването е в района на селата Долна и Горна Хубавка /местността Калето/, като в кампанията участват всички работници и служители на стопанството. Очаква се залесяването да приключи в края на тази седмица.

През есента ще бъдат залесени и 504 декара в землищата на селата Бостан, Горна Хубавка и Панайот Хитово. Иглолистните култури там бяха унищожени от вредители, но СИДП кандидатства и спечели голям проект с европейско финансиране по мярка 8.4 – Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития. Средствата от проекта ще позволят да се възстановят всички гори в Североизтока, които пострадаха от корояди и пожари, като най-много бяха засегнатите площи на територията на ДГС-Омуртаг.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 19 Април 2021 12:46
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net