ВИДЕО: "Белите нощи на Разград" напълниха къщите-музеи

By 24 Юни 2022 Прочетена 1362 пъти 0

Започна традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство "Белите нощи на Разград".

Разградчани изпълниха къщите-музеи в града и се насладиха на различните видове изкуство, които бяха представени в първата нощ. 

В къща-музей "Анание Явашов" публиката се пренесе във втората половина на XIX и началото на XIX век чрез мултимедийна презентация с културните акценти от живота на стария Разград и ролята на Анание Явашов в него. Символичен домакин на събитието бе НЧ "Развитие 1869" с Младежка формация за театър "Импулс", които се представиха с две свои постановки. Дебют направиха Яна и Мартин, които развеселиха публиката с откъс от пиесата "Има ли смисъл да убиваме мечка".

РЕКЛАМА


Капанският ансамбъл бе символичен домакин в следващата спирка от "Белите нощи" – Етнографския музей. Както повеляват традициите на Еньовден, там бяха спазени всички ритуали за празника на билките – на влизане присъстващите минаха под венец от билки и си откъснаха от него стръкче, получиха и китка, вързана с червен конец, а възрастните - и по глътка пелин.

Самодейци от НЧ "Напредък 1901" и Детска танцова студия "Капанче" представиха възстановката на обреда "Еньова буля", с който се предсказва коя мома за какъв момък ще се ожени.

Капанският ансамбъл също представи традиционни за Еньовден песни и танци.

Вижте атмосфера от събитията във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 24 Юни 2022 14:38
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net