Дискусия, посветена на Световния ден за безопасен интернет, се проведе в Разград

By 07 Февруари 2023 Прочетена 659 пъти 0
Дискусия посветена на Световния ден за безопасен интернет се проведе в Разград Дискусия посветена на Световния ден за безопасен интернет се проведе в Разград снимка: Община Разград

Заместник-кметовете на Община Разград Добрин Добрев и Хабибе Расим участваха в дискусия, посветена на Световния ден за безопасен интернет 7 февруари.

Събитието бе организирано от две общински структури - Общински съвет по наркотични вещества и Местна комисия за борба срещу  противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и от ОД на МВР-Разград. Надсловът на събитието бе „Тъмната и светлата страна на интернет. Опасности пред младите хора”, а презентацията, която представиха обучителите Михаил Драгоданов и  Албена Спасова, бе озаглавена „Кой е срещу теб в интернет???“. Двамата лектори са инспектори в специализиран отдел „Киберпрестъпност” към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”/ГДБОП/ и пристигнаха в Разград специално за среща с учениците от гимназиите в града и техните преподаватели. Близо 50 ученика проявиха интерес към дискусията, провела се в зала 102 на Община Разград, след презентацията имаха и въпроси към лекторите и към организаторите.  Експертите от ГДБОП бяха впечатлени, както от ангажираността на местната власт и останалите институции в общината към темата, така и от активните млади хора с мнения и въпроси по темата.

Инспекторите от ГДБОП разказаха за случаи от своята практика и обясниха основни видове престъпления в онлайн пространството, на които могат да станат жертви деца, и които могат да имат последствия и когато те пораснат. Сред термините, които разясниха, бяха: кибер тормоз, виртуално блудство, фишинг, насочен фишинг, сексторшън. При повечето подобни престъпления има и активно действие от страна на жертвата – казаха инспекторите. Те призоваха тийнейджърите при съмнение за подобни престъпления да сигнализират институциите: ГДБОП, отдел „Киберпрестъпност“, полиция, прокуратура. Към съветите да се доверят на компетентните институции се присъединиха и представителите на местната власт – заместник-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Експертите представиха на тийнейджърите и основни норми на общуване в интернет, обобщени като „нетикет“: комуникирайте учтиво и сдържано онлайн;  не обиждайте и не ругайте; отнасяйте се с другите, както искате да се отнасят с вас; не споделяйте чужди лични данни или снимки без изрично разрешение; не разпространявайте снимки или материали с оръжия, наркотици, алкохол, насилие или друго неприемливо; доверявайте се на надеждни източници на информация и не споделяйте лекомислено фалшиви или непроверени новини.

Въпросите на младите хора бяха свързани с необходимостта от верификация на някои сайтове и доколко е необходимо тя да е валидна за повече сайтове, къде, как и по какъв повод могат да подадат сигнал за престъпление, извършено в онлайн пространството и други. Тийнейджърите коментираха и ролята на родителите и училището при създаване на навици при общуване в онлайн среда и по отношение на превенцията и контрола при този вид общуване.

В дискусията взеха участие и: съдия Нели Генчева – председател на Районен съд-Разград, представители на Окръжна прокуратура-Разград, на Регионалното управление на образованието.

Дискусията бе част от инициативите, които Община Разград организира във връзка с превенцията на престъпленията в онлайн пространството, потърпевши от които са децата. Първото мащабно събитие на тази тема бе откритият урок от социалната кампания „Пази детето в интернет”, в който участваха близо 500 ученици от община Разград. То се проведе през декември 2022 г. по инициатива на заместник-кмета на Община Разград Добрин Добрев.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 07 Февруари 2023 17:50
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net