ВИДЕО: Галерията в Разград показва изложба на класик на българската живопис

By 10 Септември 2021 Прочетена 1220 пъти 0

От днес до 30 септември художествена галерия "Проф. Илия Петров" в Разград показва изложба на класика на българската живопис Данаил Дечев.

Експозицията е по повод 130-годишнината от рождението на художника.

Ценителите на изобразителното изкуство могат да видят 17 живописни творби - пейзажи на Данаил Дечев, които са от фонда на галерията. Картините са постъпвали във фонда през различно време и са от различни периоди от развитието на художника.

Сред тях са две особено интересни творби. Едната е пейзаж с маслени бои на скалите край разградското село Топчии, край които Дечев минава при последното си идване в родния край, и ги рисува по време на това пътуване.


Другата забележителна творба е картина с Докторската градина в София, на която особено силно личи виртуозността на Данаил Дечев при изобразяването на светлината.

В картините му няма линейна перспектива, а само въздушна. Той почти напълно е избягвал да рисува с молив, а направо с маслени бои, които са били предпочитани от художника.

Предимно пейзажист, Данаил Дечев е признат като български творец с европейска естетика. Той никога не забравя Лудогорието, за което е нарисувал много картини. За негови учители се считат разградските художници Драган Данаилов и Максим Цанков.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 10 Септември 2021 16:12
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net