ВИДЕО: Готвят ремонт за близо 74 000 лева на Етнографския музей в Разград

By 22 Март 2022 Прочетена 1339 пъти 0

Ремонтират етнографския музей в Разград по проект за енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството.

Прогнозната стойност на ремонта възлиза на 74 000 лева без ДДС. 

По Закона за културното наследство Етнографският музей е със статут на архитектурно-строителна ценност в ансамбъл, състоящ се от 4 сгради, 3 от които експозиционни.

Сред предвидените дейности на първо място е топлоизолация на покрива, където ще бъде поставена 12 см. минерална вата. Ще се направят също хидроизолация и топлоизолация на сутерена.

РЕКЛАМА


От външната страна на каменния зид до нивото на тротоара се предвижда изолиране по приложен детайл в частта "Архитектура". Каменните плочи в дворното пространство ще се демонтират, ще се почистят и пренаредят наново, като се поставят върху армирана бетонова основа и циментов разтвор. При две от прилежащите към музея сгради се предвижда каменен перваз по ръба на къщите и пренаредена настилка. Освен това ще бъде изградена нова дървена пергола, като се запазят основите на старата. За тревните площи е предвидено фрезоване на почвата, почистване от плевели и нова растителност.

Проектното решение е съобразено с енергоспестяващите мерки, предвидени в енергийното обследване. Ще се направи цялостна подмяна на съществуващите осветителни тела с енергоспестяващи лампи.

В момента продължава работата по процедурата на обществената поръчка, като предстои избор на изпълнител.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 22 Март 2022 16:47
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net