Някои от язовирите в област Разград са в лошо състояние, има и проблеми със собствеността

By 03 Ноември 2017 Прочетена 1667 пъти 0

Приключи проверката на язовирите в Разградска област.

Инспектирани са 30 водоема, 5 реки и 3 дерета, стана ясно днес на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. 

В доклада е посочено, че в най-лошо състояние са язовирите в Китанчево и Исперих. Затрупан е основният изпускател на язовира в Бисерци, а  язовирната стена в Юпер не филтрира.

По време на проверката са обследвани преливниците, изпускателите, язовирните стени и е изяснен въпросът със собствеността им. От специалната комисия, назначена от областния управител, са констатирали и немалко куриози.

"Например язовир Подайва по документи се води мера, а на язовир Китанчево стената е общинска собственост, а пък дъното е със статут на частна земеделска земя, има и арендатор, който е пресушил язовира, за да ползва земята. От страна на населението, в знак на протест за пресушаването, изпускателят е запушен и не работи. На язовир Хърсово стената е продадена преди време на частно лице, което е монтирало бунгала и си е направило сервиз за коли там.", обяви главният експерт в областна администрация Тодор Крушевски.

За констатираните проблеми при проверката на язовирите са издадени предписания за отстраняването им. 

На заседанието бе разгледано и актуалното състояние на доброволните формирования в областта. Най-много доброволци има в Исперих – 34, а най-малко в Цар Калоян – трима.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net