Одобриха техническото задание за ремонта на джамията "Ибрахим паша" в Разград

By 15 Юни 2018 Прочетена 1302 пъти 0

Продължават подготвителните и съгласувателни процедури преди да започне възстановяването на джамията "Ибрахим паша" в Разград.

Преди дни от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство бе одобрено техническото задание, след което предстои обявяване на обществена поръчка.

Припомняме, че още през август миналата година Областната администрация възложи почистването на сградата от дървесна и храстовидна растителност. Заради установените нарушения по покривната конструкция обаче започнаха действия по осигуряване на средства за предприемане на спешни мерки, изразяващи се в укрепване на оловните обшивки за предотвратяване на течове. 

След писмо от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и мотивирано искане на Районното мюфтийство към Министерски съвет, през октомври 2017 бяха отпуснати безвъзмездно средства в размер на 20 000 лева за ремонт на покрива. Бяха ремонтирани и ламаринените покрития на страничните минарета на храма.

Джамията "Ибрахим паша" е построена през XVI век и от 1973 година е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net