Отчитат системно надвишаване на нормите на сероводород във въздуха в Разград през 2017

By 06 Февруари 2018 Прочетена 1346 пъти 0

Регистрираните в Разград през 2017 години концентрации на сероводород в пункта за мониторинг системно превишавали регламентираните в националните нормативни документи стандарти за опазване на човешкото здраве.

Това е заключението на експертите за потенциалния риск върху населението вследствие на превишаване на нормите на сероводород.

Анализът е направен на база обобщените данни за едногодишния период от Национален център по обществено здраве и анализи в София. Заключението е, че регистрираните системни, а през август и постоянни превишения както на максимално еднократната, така и на средноденонощната норма за сероводород, безспорно са причина за нарушено качество на живот, както и предпоставка за потенциален риск за здравето на хората. 20% от включените в изследването лица са се оплаквали от нервност и раздразнителност.

Епидемиологичното проучване пък сочи, че 40% от населението изпитва умора, депресия, безсъние, главоболие и световъртеж. Въз основа на данните, са направени и констатациите, че източникът на атмосферните емисии е локализиран в западната промишлена зона на Разград, а маркираната тенденциия към денонощна динамика в нивата на сероводород би могла да се дължи на технологичен процес.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net