Откриха причина за замърсяването на река Бели Лом в Разград

By 02 Февруари 2018 Прочетена 1917 пъти 0

Сондажни дейности, извършвани на площадката на едно от производствените предприятия в Разград са причина за помътняване и оцветяване водите на река Бели Лом.

Това са заключенията от извънредна проверка на РИОСВ - Русе, извършена вчера по сигнал за замърсяване на реката. Оглед на стар колектор, собственост на дружеството и ревизионните му шахти са отвели експертите до площадка, където са се извършвали сондажни дейности, с проучвателна цел за нуждите на бъдещо строителство на склад. При сондажа се е формирал отток от подпочвени води, който е повлякъл почва и глинени фракции. Формираните води са отведени в площадковата канализация за дъждовни води на предприятието.

Първите резултати от взетите водни проби от ВиК дружеството преди заустване в колектора не показват отклонения от показателите Ph, амониев азот, общ азот и фосфати. До дни ще станат ясни резултатите от изпитване на още показатели, но се очакват повишени стойности на неразтворените частици като почви, глини и пясък.

На дружеството са дадени предписания да прекрати изпускането на води в канализацията и да уведоми Басейнова дирекция "Дунавски район" за извършените сондажни дейности.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net