fbpx

Приключи почистването на река Бели Лом в участък край Разград

By 12 Август 2021 Прочетена 835 пъти 0
Приключи почистването на река Бели Лом в участък край Разград Приключи почистването на река Бели Лом в участък край Разград снимка: Областна администрация - Разград

Завърши почистването на коритото на река Бели Лом в участъка от Западна индустриална зона на Разград до село Дряновец.

Дейността бе възложена от Областна администрация с обществена поръчка, с прогнозна стойност 78 300 лв. Средствата са отпуснати с постановление на Министерски съвет.

Във въпросния участък бе извършено почистване на коритото на реката от дървета, дънери и битови отпадъци, които на много места образуваха тапи, пречещи на нормалното протичане на водите. В попадащите в границите на защитени зони от "НАТУРА 2000" места по трасето, като това в землището на село Дряновец, РИОСВ Русе разреши само почистване на сухи клони и битови отпадъци.


За дейността бяха сключени три договора за три различни участъка по протежението на коритото. 
Всички дейности бяха съгласувани с Басейнова дирекция "Дунавски район" – град Плевен, Регионална дирекция по горите – град Русе, Община Разград, "Напоителни система" ЕАД – клон Долен Дунав и Областна дирекция "Земеделие" – Разград.

Добитата дървесина е предадена на Община Разград и ще бъде разпределена за социални нужди.

След извършеното почистване на коритото на река Бели Лом се очаква нейното течение да се ускори, което по естествен начин ще доведе до постепенно изчистване на натрупаните наноси и тиня.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 12 Август 2021 17:08
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net