ВИДЕО: Разград отбеляза 24 май с отдаване на почит, голямо шествие и хоро на площада

By 24 Май 2024

Разград отбеляза с богата програма 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Честванията започнаха на площад "Възраждане" пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий. Там бе изпълнен химна "Върви, народе възродени" от хор "Железни струни" към НЧ "Развитие 1869". След него трима от 19-те "Отличници на Випуск 2024" издигнаха националния флаг. На площада се състоя и ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред паметника на учениците на Кирил и Методий.

След това стотиците присъстващи се отправиха на празнично шествие към площад "Момина чешма".

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Там се състоя церемонията по връчване на наградата на името на Никола Икономов. Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева прочете решението на местния парламент от вчерашното заседание, с което с наградата бяха удостоени Детски танцов ансамбъл "Лудогорче" към Капански ансамбъл, поетесата Павлина Стаменова и спортния експерт Николай Миланов, след което кметът връчи отличията.

На сцената до цветния герб на Разград бяха връчени и още две награди – "Студент на годината" – на Наталия Кирилова, студентка от филиала на Русенския университет в Разград, и "Отличник на випуск 2024" на ученици от разградските училища.

С приветствие към присъстващите на площада граждани се обърна кметът Добрин Добрев, който им честити празника и пожела да пребъде любовта към българското слово.

След тържествените ритуали настроението повдигна празничният концерт за жителите и гостите на Разград на изпълнителите Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

Вижте атмосфера от празника в Разград във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Петък, 24 Май 2024 16:05