Разград отбеляза Деня на храбростта и Българската армия пред Войнишкия паметник

By 06 Май 2024
Сред официалните лица на събитието бяха Кметът на Община Разград Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева. Сред официалните лица на събитието бяха Кметът на Община Разград Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева. Снимка: Община Разград

Разград отбеляза Деня на храбростта и Българската армия с тържество пред Войнишкия паметник, организирано от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Сред официалните лица на събитието бяха кметът на Община Разград Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева, които поднесоха венец пред паметника на Св. Георги.

България има дати в своя календар, които са извор на сила, патриотизъм и национално самочувствие. Длъжни сме да помним: битките край Онгъла и Върбишкия проход, Ахелой и Клокотница, превземането на Одрин и Тутракан, крайцера "Хамидие", защитата на небето над София и много други примери на бойна слава – всички те са вписани във военната ни история, благодарение на храбростта и героизма на българския воин.

каза в тържественото си слово началникът на Военно окръжие-Разград подполк. Диян Желев.

Той връчи две отличия на началника на Централно военно окръжие полк. Георги Георгиев и на сержант Пламен Петров – старши специалист II степен в ръководството на Военно окръжие II степен-Разград.

Пенсионираният военнослужещ подполк. Владимир Вълов пък получи от подполк. Желев грамота за проявена отговорност, за принос към съхраняване на славата и традициите на Българската армия, за активна военно-патриотична дейност.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Председателят на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва майор от запаса Младен Аспарухов обяви още едно отличие от името на организацията, която представлява.

Полковникът от запаса Стоян Добрев Стоянов получава мемориален знак на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за активна дългогодишна обществено-полезна организационна и военно-патриотична дейност и по повод предстоящ 80-годишен юбилей.

Програмата пред Войнишкия паметник включваше изпълнение на едно от стихотворенията на Иван Вазов, посветено на българската войнска слава. Преди да представи „Новото гробище над Сливница” полковникът от запаса Стамен Матеев добави към имената на загиналите воини от Разградско, изписани на паметника на Св. Георги, още няколко имена на герои, загинали в Сръбско-българската война от 1885 г. Това са: подпоручик Петър Кочев, редник Бърни Стоянов, редник Трифон Василев от Осенец, редник Лазар Мичев от Осенец, редник Слави Дяков от Борисово, днес Гецово.

Дамите от група "Родна песен" към ОСОСЗР "Родна песен" също участваха в празничната програма с песен, посветена на родения в Разград участник в Тутраканската епопея и загинал в Първата Световна война капитан Георги Бърдаров. Певческата група изпълни и Марша на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Освен Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева венци и цветя пред Войнишкия паметник поднесоха представители на други институции, организации, политически сили, народни представители, признателни граждани. Сред тях бе и скулпторът, изработил паметника – Любомир Добрев.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Понеделник, 06 Май 2024 15:35