ВИДЕО: Разград ще плаща най-скъпата вода в страната

By 09 Януари 2023 Прочетена 1164 пъти 0

С 5,38 лв. за кубик, Разград е градът с най-скъпата вода в страната.

Това стана ясно, след като от ВиК дружеството обявиха новите цени на услугите на територията на областта. 

От началото на годината, битовите потребители вече ще плащат 4,70 лева за доставяне на вода, 23 стотинки за отвеждане на отпадъчните води и 45 стотинки за пречистване. Това прави комплексна цена от 5,38 лева на кубик, с включен ДДС.

Социалната поносимост на цените на ВиК услугите е изчислена съгласно данни от НСИ за средномесечен разполагаем паричен доход на лице от домакинство за област Разград за 2021 година.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Основната причина за високата цена на водата в Разград е, че тя се доставя чрез система "Дунав", от разстояние 60 километра. Това е енергоемка дейност, тъй като се работи с мощни помпи. Регулаторният орган обаче не отчита тези регионални специфики при утвърждаването на цените.

Има и други причини като неизпълнение на инвестициите в дружеството и нереновиране на съоръженията поради липса на средства.

Надеждите са в даденото от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обещание пред НСОРБ за изготвяне на нов проект на закон за водоснабдяването и канализацията, който да отстрани недомислиците.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 09 Януари 2023 17:26
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net