ВИДЕО: Ремонтът на джамията "Макбул Ибрахим Паша" в Разград е на финалната права

By 22 Май 2024

Уникална технология е използвана за укрепване на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград.

Това сочи доклад на Областната администрация за реализация на дейностите по проекта за реставрация на националния паметник на културата. 

Технологията е с хоризонтално поставяне в зида на метални елементи по цялото протежение на три от стените на мюсюлманския храм. Тази технология са препоръчали консултанти от ЮНЕСКО, в чийто каталог е включен храмът, който е третата по големина джамия на Балканите.

По проекта, който е на стойност близо 2,4 милиона лева, осигурени от държавния бюджет, и в момента тече непрекъсната работа, като се прави консервация, реставрация и адаптация на джамията "Макбул Ибрахим паша".

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Завършена е вече покривната конструкция на храма и е реставрирана фасадата на сградата. Работи се по изграждане на трикуполното преддверие на храма, като са издигнати бетонни колони и е поставен кофраж за арките.

Вътре в сградата са реставрирани стенописите и дървените конструкции, поставени са гипсови витражи на прозорците, довършват се работите по поставяне на специална настилка.

Предстои благоустрояване на пространството около обекта, като се изгражда система за отводняване. Ще бъде поставена каменна настилка и ще бъде направено озеленяване.

Освен че ще увеличи туристическия поток, реставрираната джамия, с предвиденото осъвременяване на околното пространство, ще подобри значително вида на централната градска част на Разград.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Сряда, 22 Май 2024 17:28