С пари от Турция ще довършат новата църква и ще реставрират джамията в Разград

By 28 Ноември 2019 Прочетена 453 пъти 0
На снимката: Новоизграждащият се храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" в Разград На снимката: Новоизграждащият се храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" в Разград снимка: КИС 13

Довършват новоизграждаща се църква и реставрират джамия в Разград с помощ от турската Държавна агенция за сътрудничество и координация.

Това стана ясно от среща между областния управител на област Разград и гостуваща делегация от Турция.

Очакваната финансова помощ е за завършване на строителните дейности по новоизграждащата се църква "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител", както и за реставрацията на един от най-старите и значими храмове у нас – джамията "Макбул Ибрахим паша". Тя е обявена за културно исторически паметник от национално значение, но е затворена за посетители вече близо 40 години. С решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати пари за консервация и реставрация на рушащата се джамия, но се очаква помощ и от турската Държавна агенция за сътрудничество и координация, за да може ремонтът да започне преди лятото.


Строежът на църквата "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" пък започна през 2013 година. Първите два етапа от градежа на храма бяха реализирани благодарение на многобройни дарения, а третият включва построяване на големия купол и двете камбанарии.

Със средства от турската Държавна агенция за сътрудничество и координация досега е извършена подмяната на цялата дограма на строената през 1954 година. сграда на читалище "Развитие - 1869" в Разград. Проектът беше реализиран вследствие на доброто сътрудничество между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 28 Ноември 2019 12:39
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.