Седми пациент с COVID-19 от Разградско е настанен в болница в Русе

By 14 Юни 2020 Прочетена 3553 пъти 0
Седми пациент с COVID-19 от Разградско е настанен в болница в Русе КИС 13

75 са новите случаи на заразени с COVID-19 в страната за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Сред тях няма констатирани положителни проби в област Русе, но има една в област Разград. По данни на Регионалната здравна инспекция в Русе става дума за мъж на 58-годишна възраст от село Ясеновец, област Разград, който сам е потърсил медицинска помощ в УМБАЛ „Медика Русе“.

От около седмица пациентът се оплаква от отпадналост, кашлица и недостиг на въздух. Лекуван е амбулаторно, но без подобрение. На 12-ти юни вечерта е прегледан в спешното отделение на лечебното заведение, като при приема в болницата е бил с температура 37.7° С. Веднага след това е приет в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“. Резултатите както от бързия, така и от PCR-теста са положителни. 58-годишният мъж има и придружаващи заболявания като  дългогодишна артериална хипертония, захарен диабет, който е неинсулинозависим, а също и периферна съдова болест. Към момента той е стабилизиран, но е с дихателна недостатъчност. По данни на болния контактна в дома е само съпругата му. Предстои допълнително изясняване на кръга от контактни лица и наличието на епидемична връзка. Пациентът не съобщава да е бил в чужбина. До Русе е дошъл с личния си автомобил, който е шофирал сам.


От началото на пандемията лекуваните от коронавирус в Русенско станаха 24-ма, като 17 от тях са от област Русе, а седем от област Разград. Към момента в УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват общо шестима пациенти от Разградска област, а на 21-ви май отново от там беше изписан пациент също от село Ясеновец.

Добра новина и е, че има още един оздравял пациент в област Русе от коронавирус – става дума за 53-годишната жена от Глоджево, чиято положителна проба беше съобщена на 17-ти май и която е снаха на изписаната на 5-ти юни от инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ 77-годишна жена също от гр. Глоджево. Така от заболелите в Русенско остава само един активен случай, който е на домашно лечение. Под 28-дневна карантина остава и изписаната 77-годишна пациентка.

Понастоящем под карантина в региона са поставени 317 души, а за други 5150 тя вече е изтекла. Така от началото на пандемията общият брой на лицата в Русенско, които са били поставени под карантина или продължават да се намират под такава е 5467.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 14 Юни 2020 12:16
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net