Ще реконструират джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград

By 07 Март 2018 Прочетена 1274 пъти 0

Джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград ще бъде реконструирана.

На днешното си заседание, правителството е взело решение да се проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на молитвения дом.

Tой е построен през XVI век и от 1973 година е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата.

Още през август миналата година Областната администрация възложи почистването на сградата от дървесна и храстовидна растителност. Заради установените нарушения по покривната конструкция започнаха действия по осигуряване на средства за предприемане на спешни мерки, изразяващи се в укрепване на оловните обшивки по сградата за предотвратяване на течове.

Припомняме, че след писмо от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и мотивирано искане на Районното мюфтийство към Министерски съвет, през октомври миналата година бяха отпуснати безвъзмездно средства в размер на 20 000 лева за ремонт на покрива. На кубето на джамията се укрепиха оловните листове на обшивката. Бяха ремонтирани и ламаринените покрития на страничните минарета на храма. Строителните дейности се съгласуваха с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net