Започна монтирането на нова система за мониторинг на атмосферния въздух в Разград /ВИДЕО/

By 10 Февруари 2021 Прочетена 1573 пъти 0

Започна монтирането на системата за мониторинг на атмосферния въздух в Разград.

Качеството му ще се измерва чрез сензори на станции, една от които е разположена в детска градина "Шестте ястребинчета". Системата включва три станции с по 6 сензора за различни видове замърсители.

Другите две станции ще бъдат също върху покривите на детски заведения, но в други райони на града – това са ДГ "Детелина" и детска ясла "Слънчево детство".

Системата замерва концентрацията на: въглероден окис, азотни двуокиси, амоняк, серен двуокис, сероводород и фини прахови частици. Отчита и атмосферните условия – температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане, посока и скорост на вятъра.


Обобщената информация от трите станции ще се изпраща до централизиран обект и през уеб адрес ще може да се наблюдава от жителите на община Разград в реално време на интернет страницата на местната администрация. Там ще се представят както моментните стойности, които ще се получават на всеки 15 секунди, така и визуализация под формата на графики, чиято актуализация ще е ежеминутна. В напълно реално време на графиките ще може да се сравнят текущите стойности с допустимите по Български държавен стандарт.

Веднъж годишно системата ще минава през профилактика, като гаранционният й срок е 2 години, след което тя ще трябва да се провери и калибрира.

Системата се въвежда в изпълнение на решение на Общински съвет - Разград.

До края на седмицата ще стартира и публикуването на интернет страницата на Общината на резултатите, които отчитат трите станции.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 10 Февруари 2021 17:32
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net