Започна ремонтът на покрива на джамията в Разград

By 04 Януари 2018 Прочетена 1480 пъти 0

В Разград започна ремонт на покрива на паметника на културата джамията Макбул Ибрахим паша.

Дейностите се извършват с помощта на автовишка от екип на търговищка фирма. На кубето на джамията се укрепват оловните листове на обшивката. Ремонтират се и ламаринените покрития на страничните минарета на храма. Целта е да няма течове през зимния сезон.

Средствата за ремонта в размер на 20 хиляди лева бяха отпуснати през октомври миналата година след писмо от областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и мотивирано искане на Районното мюфтийство. Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет веднага реагира и осигури финансиране за ремонта на покрива на джамията Макбул Ибрахим паша, която през 1927 година е обявена за "народна старина", а от 1973 година е паметник на културата.

Припомняме, че още през август миналата година областна администрация - Разград възложи на фирма да извърши почистване на сградата от дървесна и храстовидна растителност.

Ремонтните работи са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство и са възложени на фирма, която е специализирана в извършването на този вид дейности.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net