Завишени количества на нитрати в питейната вода в 10 населени места отчитат от РЗИ - Разград

By 11 Април 2018 Прочетена 1209 пъти 0

Завишени количества на нитрати в питейната вода в 10 населени места отчитат от Регионалната здравна инспекция в Разград.

Изследванията през март на 53 проби при консуматорите с централно водоснабдяване сочат, че най-голямо е съдържанието на нитрати в село Гороцвет, където са засечени 77 милиграма на литър при норма 50.

Над допустимите са и показателите в Липник, Самуил, Лозница, Ловско, Каменар, Островче, Сейдол, Киченица и Юпер със стойности от 51 до 65 милиграма на литър.

През март са изследвани и 8 проби питейна вода при консуматорите от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг. Проверките показали, че 6 от пробите не отговорят на изискванията. Става дума за чешми в села от общините Разград и Кубрат.

Съдържанието на нитрати е най-високо в село Юпер където са засечени 88 мг/литър. В останалите 5 населени места – Недоклан, Освенец, Савин, Божурово и Кубрат количеството на нитрати е малко над нормата от 50 милиграма на литър. В три проби е било открито наличие на ешерихия коли. 

През март в област Разград са регистрирани 26 случая на чревни инфекциозни заболявания, при които не е установена пряка причинно-следствена връзка с качеството на питейната вода.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net