10 деца и един преподавател от СОУ "Васил Левски" са със съмнения за салмонелоза

By 08 Декември 2015

10 деца от първи клас и един преподавател в русенското училище Васил Левски са със съмнения за салмонелоза. След като братче и сестриче са били приети в по-тежко състояние със симптоми на болестта в Инфекциозно отделение, се наложило изследване на два първи класа. Проучени са и всички малчугани, които са били в контакт с тях в училище или занималнята.

От РЗИ съобщиха, че не става дума за натравяне с храна. Възможно е някое от децата или преподавателят да са били носители от дълго време и така да се е стигнало до заразяването. Децата, които са с поставена диагноза ще се лекуват от 5 до 7 дни в домашни условия. Към момента състоянието им е добро. Ако направените след това контролни изследвания не покажат проблем, те ще могат да се върнат в клас. В училището ежедневно с кетъринг се хранят 140 деца. Вече са направени изследвания на храната отделена за проби, но няма данни тя да е заразена със салмонела.

През летните месеци в Русе беше регистриран още един взрив на салмонелоза. Тогава с диагнозата бяха повече от 20 деца в детска градина, а карантината там продължи повече от месец и половина.  

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.