12 паметници на културата в Русе са под заплахата от разруха

By 27 Януари 2016 Прочетена 1703 пъти 0

Над 300 са сградите паметници на културата в област Русе. Около 50 от тях са собственост на общината, а на други 3 тя е съсобственик. Една от тях в центъра на града, където се помещаваше полицията е в изключително лошо състояние и продължава да е под заплаха. Собствеността на общината е 68 процента.

Сградата е обезопасена в изпълнение на предписанията на Националния институт за недвижимо културно наследство и в бюджета са заложени средства за архитектурно заснемане и проект за временно укрепване. Ремонтът обаче се затруднява от обстоятелството, че сградата е в режим на съсобственост и се изисква съгласие от останалите собственици за всяко действие спрямо нея, както и за разпределение на разходите. Същевременно се търси финансиране и възможности за трайна реконструкция и възстановяване на сградата.

12 са паметниците на културата в централната част на Русе, които имат указания за аварийно-временно укрепване. На голяма част от тях са издадени и предписания за принуждаване на собсвтениците да извършат ремонт на фасадите. При неизпълнението им в определения срок, на собствениците ще се търси административно-наказателна отговорност от Главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net