143 години Свободна България: Как отбеляза празника Русе /ВИДЕО/

By 03 Март 2021 Прочетена 2453 пъти 0

Днес честваме 143 години от Освобождението на България от Османско владичество.

На този ден през 1878 година в Истанбул е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава.

Днес отдаваме почит на героите, които са се жертвали за Свободата на България. По случай националния празник в цялата страна бяха поднесени венци и цветя.

В Русе тържествената церемония се състоя пред паметника на Свободата. В чест на 143-годишнината от Освобождението на България беше построена Почетната рота на Русенския гарнизон.


На 3 март се ознаменува успеха на 5-вековните бунтове на българския народ за Свобода, каза в словото си изпълняващият длъжността областен управител на област Русе Свилен Иванов.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен и заупокойна молитва за падналите за освобождението на България, което е било предшествано от борба на църквата за независимост.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя в знак на почит пред героизма на вички, които са отдали живота си за свободата на България.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 03 Март 2021 15:00
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net