БАБХ: Спазват се всички изисквания за умъртвяване и загробване на животните

By 29 Юли 2019 Прочетена 1697 пъти 0
Това обявиха от Агенцията по храните по време на демонстрация пред медиите Това обявиха от Агенцията по храните по време на демонстрация пред медиите снимка: КИС 13

Спазени са всички изисквания за умъртвяване и загробване на животните от засегнатите от чумата по свинете индустриални ферми в област Русе.

Това заявиха от Агенцията по безопасност на храните по време на демонстрация на мястото за загробване. Те увериха, че теренът е с достатъчно голям капацитет, за да побере всички животни, които подлежат на евтаназия.

Въпреки мерките за сигурност, които бяха предприети спрямо представителите на медиите, направи впечатление, че шофьорът на камиона, който превозва умъртвените прасета беше без предпазно облекло, както и полицията, която охраняваше района.

Междувременно от ръководството на свинекомплеса в Бръшлен все още нямат обяснение как е възможно заразата да проникне първо в помещението с най-високата степен на биосигурност. Според изпълнителния деиректор д-р Христо Стойков свинекомплексът в Бръшлен е в състояние да си възобнови дейността в рамките на 3 месеца. За да стане това обаче, той смята че трябва държавата да вземе допълнителни мерки, включително и за намаляване на популацията на дивите прасета.

По отношение на свинекомплеса в Голямо Враново от Агенцията по храните бяха категорични, че евтаназията трябва да започне възможно най-скоро, въпреки искането на ръководството на обекта, здравите свине да не се умъртвяват.

Екпертите от Българската агенция по безопасност на храните заявиха още, че не е задължително разпространението на заболяването да е свързано с отглеждане на свине.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net