Близки на задържани за грабеж младежи в Русе: Има ли своеволия в прокуратурата?

By 26 Май 2023 Прочетена 1540 пъти 0
Близки на задържани за грабеж младежи в Русе: Има ли своеволия в прокуратурата? Близки на задържани за грабеж младежи в Русе: Има ли своеволия в прокуратурата? снимка: КИС 13

Във връзка с разпространена публикация за задържането на двама 23-годишни младежи, уличени в извършването на грабеж на 5 март близо до казино в Русе, близки на задържаните се обърнаха към телевизия КИС 13 с отворено писмо.

Публикуваме целия текст на писмото, изпратен ни от Ивелина Венелинова, с незначителна редакторска намеса, коригираща единствено правописни и пунктуационни грешки:

Като близки на обвиняемите, както и странични хора, изразяващи гражданска позиция, бихме искали чрез медиите да се даде гласност относно несправедливо обвинение за престъпление. Още в самото начало бяхме шокирани, когато задържаха под стража нашите съпрузи и синове. Въпреки това, водени от чувство на уважение към институциите, призвани да водят борба с престъпността, изчакахме полицията и прокуратурата да си свършат работата в законовият двумесечен срок и да се разбере дали нашите скъпи хора К.Д и Г.К имат участие в извършването на това престъпление.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


В рамките на този срок и със съдействие от страна на упълномощените адвокати считаме, че се събраха достатъчно убедителни доказателства, че нашите съпрузи и синове нямат нищо общо с извършването на деянието. Това наше убеждение се потвърди и с решението на РОС (Русенски окръжен съд) за промяна на мярката за неотклонение (да ги пуснат на свобода). В последствие това решение беше отменено от ВТАС (Великотърновски апелативен съд) и момчетата продължават да бъдат задържани. Тези разнопосочни актове, особено от страна на Апелативния съд в Търново, създават основателни съмнения в нас относно обективността и безпристрастността на компетентните органи.

Разследващите органи са нарушили правото на защита, тъй като през целият законов двумесечен срок не са били предоставени материали по разследването съгласно член 55 ал.1 НПК.

И най-важното, нашето момче К.Д е в изключително лошо психическо състояние. По негови сведения явно прокурора със съдействие на полицията се опитват да му вменят извършване на деянието с постоянни интервенции (словесни) възползващи се от лошото му психическо състояние. Това по наше мнение е срам и позор за методиките на системата.

Молим да се обърне сериозно внимание на "агресивността" от страна на всички замесени органи. Изключителна сме загрижени за здравето на нашият близък и това, че той продължава да стои без съд и присъда без специализирана лекарска помощ в ареста. Този случай е пример, че действително съдебната система, в частно с прокуратурата, се нуждае от реформиране.

Бихме искали да благодарим на съдията, който гласува по съвест и убеждения нашите близки да бъдат пуснати на свобода, докато продължава разследването, но за съжаление беше отменено от ВТАС поради все още незнайни причини.

Молим се единствено нашият близък К.Д поне да получи компетентна лекарска помощ и да престанат тези (словесни) интервенции от страна на прокуратурата. Това е наше мнение, изразяваме го като такова, а не като твърдение.

И.В  Д.И  Т.Н  И.А  Е.А   М.Н  И.Ю  В.Б  Р.З  Г.Г

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 26 Май 2023 14:43
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net